Günümüzün hızla gelişen makine öğrenmesi metotlarının temelini öğrenmek isteyen öncelikli olarak Fizik bölümü ve diğer temel bilimlerde okuyan lisans öğrencilerini hedef alan bir etkinliktir. Etkinlik 24 - 25 Şubat 2024 tarihlerinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nde gerçekleştirilecektir. Lisansüstü öğrencilerin başvuruları alınacaktır, ama öncelik lisans öğrencilerine verilecektir. Başvuru son tarihi 25 Ocak 2024'tür. Bu tarihe kadar alınan başvurular değerlendirilerek başvuranlara ilgili bilgi ulaştırılacaktır.
İstanbul Üniversitesi, Fizik Bölümü, Yüksek Enerji ve Plazma Fiziği Anabilim Dalında yürüttüğümüz çalışmalar ve projelerde makine öğrenmesi metotlarının uygulamalarını hem Yüksek Enerji Fiziği hem de sağlık alanı gibi disiplinler arası alanlarda gerçekleştiriyoruz. Sağlık alanında TÜBİTAK tarafından desteklenen 121C090 No'lu "Development of a Deep Learning Based Automated Software Tool for Diagnosis of Frontal X-ray Lung Images" başlıklı BİDEB 2332-A Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı projesi desteği ile kurulan DAMLA (Data Analysis and Machine Learning Application) Laboratuvarı bünyesinde hem üniversitemiz içinde hem de üniversitemiz dışındaki hocalarımız, araştırmacılar ile işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu etkinlik ile yer aldığımız çalışmalarda ve projelerde uygulanan makine öğrenmesi metotlarını ve özellikle sağlık alanındaki çalışmalarımızın özetini ve ön sonuçlarını grubumuz dışında daha geniş kitlelere aktarmayı amaçlıyoruz.
Etkinliğimizde ele alınacak konular aşağıda listelenmiştir. Bu konular uygulamalar ile desteklenecektir.
- Linear Bağlanım/Regresyon (Linear Regression)
- Logistic Regresyon (Logistic Regression)
- Derin Sinir Ağları (Deep Neural Network - DNN)
- Evrişimli Sinir Ağları (Convolutional Neural Network - CNN)
Bu konular ile bir temel oluşturduktan sonra, etkinlikte 121C090 No'lu TÜBİTAK projesinin çalışmalarının özeti ve elde edilen ön sonuçları "X-ray Görüntülerinin Evrişimli Sinir Ağları ile Sınıflandırılması" başlıklı seminer ile paylaşılacaktır. Programın taslak haline Zaman Çizelgesi sekmesinden ulaşabilirsiniz.
Makine öğrenmesinin temellerini öğrenmek ve temel bilimci olarak bu bilginin kullanılma alanları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen motivasyonu yüksek öğrencilerimizi etkinliğimize katılmaya davet ediyoruz.
Etkinliğimiz TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir, dolayısıyla katılım ücretsizdir. Başvuruda dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Etkinliğe katılmak için temel programlama bilgisine, e.g. Python, sahip olmak zorunludur. Lütfen kayıt sayfasındaki soruları gerçeğe uygun bir şekilde cevaplayınız.
- Etkinlik için fakülte tarafından bilgisayar desteği sınırlı sayıda olabilir, ama durum henüz netleşmediğinden, kendi bilgisayarınız ile etkinliğe katılma olasılığınız ile ilgili bir bölüm de kayıt formunda olacaktır. Lütfen özenle doldurunuz.
- Katılımcı sayısı sınırlıdır. O nedenle başvurmayı düşünenlerin ertelemeden başvurması önerilir. Başvurulara göre değerlendirmeler yapılıp size kayıt onayınız ile ilgili bilgi verilecektir.